By-K.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg By K på Facebook! Følg By K på Instagram!
Bestill nyhetsbrev fra By K her:

Fornavn
Etternavn
E-post
KinaReiser
By K

Vi har kommet til verdensarvstedet Bagan med sine tre tusen pagoder. Det er siste dag om bord på det vakre treskipet RV Kindat Pandaw. Solen er på vei opp bak fjellene og en rosa dis forgyller åskammen og landsbyens pagode som ligger nesten rett på stranden. Rosakledte nonner og munker i sine rustrøde kapper er på vei ut fra pagoden for å samle inn penger og mat.

Myanmar er pagodenes land og uansett i hvilken retning vi kaster blikket, så ser vi gylne spisser som stikker opp over tretoppene. Templer er det også mange av, og i motsetning til pagodene, som er en lukket helligdom, er templene møteplasser for landsbyfolket. Nesten som samfunnshus. Svale og fine plasser å møtes når sommersolen blir for varm.

Burma - Bagan - Anne n

Fra frokostbordet om bord på elvebåten har vi panoramautsikt til landsbylivet som våkner til liv. Et par kvinner er allerede i gang med morgenstellet ved elvebredden. Dette er som «vannposten» i våre gamle dager, en viktig møteplass. Flere kommer gående i en kolonne som snor seg langs stien ned mot vannet. Ranke kvinner med kurver og fat med klesvask på hodet. Store smil og vink. Mingalabar! Hei, hei!

Myanmar - Irrawaddy - MBSverd

Det er få steder vi har besøkt der lokalbefolkningen er så rause med smilene sine. Ikke engang Thailand kan måle seg med denne naturlige vennligheten. Menneskene vi møter er noen ganger ørlite reserverte, men med et nysgjerrig og litt spørrende uttrykk i ansiktet. De har levd lenge i et lukket land og er ennå ikke vant til så mange turister fra andre verdensdeler og kulturer. Men gir du dem et smil, så får du hele solen tilbake.

Myanmar - jenter - MBSverd

Buddhismen preger dagliglivet på alle måter og vi tenker at vi har mye å lære av måten de lever på, alle disse vakre menneskene som vi møter på vår reise nedover Irrawaddy-elven. De lever i nået, setter den ene foten foran den andre og praktiserer en naturlig form for tilstedeværelse som er blitt litt borte i vår egen kultur.

Myanmar - noviser i Mandalay - MBSverd

Ukecruiset som startet i den gamle, kongelige hovedstaden Mandalay har vært et eventyr fra ende til annen. Vi har opplevd kjente steder og praktfulle byggverk som står på UNESCOs verdensarvliste, og vi har besøkt landsbyer der livet leves som for hundre år siden, med oksedrevne kjerrer ute på jordene, høner som tripper med ungene sine midt i grusveien og store griser som grynter fornøyd under skyggefulle trær. Ingen kjemikalier blir brukt i landbruket på stedene vi besøker og maten får vokse seg stor og moden i den farten det tar. Derfor smaker også det vi får servert særdeles godt.

Myanmar - kelner htun myint aung - MBSverd

Myanmar - lokal taxi - MBSverd

Tre ganger i løpet av denne uken syklet skipskokken på landeveier inn til lokale matmarkeder for å handle varer som skulle tilberedes om bord. På en av turene fikk vi henge oss på, enten på to hjul eller i tuk tuk. På markedet, der nesten ingen turister har satt sin fot, fikk hver enkelt av oss med seg en handlelapp med ulike ingredienser som vi skulle finne. Det ble mye leting og latter, og vi fikk god drahjelp av de lokale, som etter beste evne prøvde å forstå hva vi var ute etter. Tilbake på båten RV Kindat Pandaw fikk vi være med og tilberede dagens lunsj. En av mange minnerike opplevelser fra dette elvecruiset med By K/KinaReiser.

Myanmar - marked - MBSverd

Myanmar - marked - MBSverd

Hilsen Mai-Britt Sverd, reisejournalist


Foto: Mai-Britt Sverd

Har du lyst til å ta dette elvecruiset du også? Kontakt oss på 22982211, travel@by-k.no eller stikk innom oss i Hegdehaugsveien 10.

Les mer om elvecruiset her: Elvecruise i Myanmar