By-K.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg By K på Facebook! Følg By K på Instagram!
Bestill nyhetsbrev fra By K her:

Fornavn
Etternavn
E-post
KinaReiser
By K

Bli med på en reise til Sentral-Asias mest gåtefulle og minst besøkte land; Turkmenistan! Vi får se historien utfolde seg når vi reiser fra ruinbyer til skinnende moderne, marmorkledde tårn. Vi skal fra flammende groper langt inne i ørkenen til dype underjordiske bassenger med helsebringende vann. I løpet av turen vil vi besøke de viktigste stedene i Turkmenistan som Ashgabat og gasskrateret i Darvaza, men vi skal også utenfor allfarvei for virkelig å oppleve og forstå Turkmenistan. Vi møter lokalbefolkningen, lærer om deres liv og historie, deres ulikheter og fellestrekk.

Program i sammendrag

Dag 1 Ankomst Ashgabat Innsjekk på hotell, felles middag om kvelden.
Dag 2 Ashgabat
Dag 3 Ashgabat Reise til Bokhurdag og gasskrateret i Darvaza.
Dag 4 Retur til Ashgabat
Dag 5 Ashgabat Fly til Dashoguz, Konye-Urgench
Dag 6 Dashoguz, retur til Ashgabat, Kow Ata
Dag 7 Ashgabat og Kopet Dag-fjellene
Dag 8 Hjemreise fra Ashgabat

Detaljert program

Dag 1 M
Ankomst Ashgabat hvor dere blir møtt og kjørt til hotellet i sentrum. Dere har hele dagen til disposisjon før informasjonsmøte og felles middag om kvelden.

Dag 2 F/L
Dagen starter med et besøk til Tolkuchka Bazaar - landets største marked, bygget utenfor byen. Her selger man alt fra husholdningsartikler, klær, de berømte turkmenske teppene, kameler og andre dyr. Søndag er løpsdag på veddeløpsbanen, Ashgabat Hippodrome. Etter markedsbesøket vil dere få se de hellige Ahal-Teke hestene i full sving.
Ashgabat er Turkmenistans hovedstad. De fleste hvite marmorbygningene i verden finner du her og byen står faktisk oppført i Guinness rekordbok. Den blir ofte kalt Karakum-ørkenens Las Vegas. Med sine gylne kupler og statuer, futuristiske monumenter, kilometerlange fontener og majestetiske bygninger, gir byen et lettere surrealistisk inntrykk der den dukker opp som en marmoroase midt i den golde ørkenen. Om etter middagen tar dere en rundtur i byen hvor dere får se mange av byens spektakulære monumenter i marmor og gull. Dere besøker blant annet uavhengighetsparken og monumentet, Arch of Neutrality, gullstatuen av Turkmenbashi, Ahal-Teke hestemonument, jordskjelvmonumentet og museet.  Kvelden har dere til egen disposisjon. Overnatting i Ashgabat.

Dag 3 F/L/M
I dag skal dere ut i ørkenen på eventyr! Dere drar av gårde i en firehjulstrekker dypt inn i ørkenen. Det blir stopp i nomadelandsbyen Bokhurdag hvor dere vil få se hvordan ørkenlivet er i dag. Dere spiser lunsj hos en lokal familie. Turen fortsetter til det bisarre gjørme- og vannkrateret som åpner seg som et synkehull i ørkenen. Til slutt ankommer dere det fantastiske og uforglemmelige gasskrateret i Darvaza midt i ørkenen. Krateret oppsto etter en feilslått gassboring for over 40 år siden. Det ble en gasseksplosjon, og for å slippe å evakuere lokalbefolkningen, valgte man å tenne på gassen. Man regnet med at gassen ville brenne opp i løpet av noen måneder, men nå, 40 år etter, brenner det fremdeles i det 30 meter dype hullet.
Overnatting i telt eller Yurt-leir ved krateret som synes best om natten. Middagen tilberedes på stedet.

Dag 4 F
Etter frokost går turen tilbake til Ashgabat. Underveis stopper dere ved monumentet over Basmachi-opprøret som startet i Sentral-Asia 1916 etter at Russland innførte militærtjeneste for innbyggerne. Vel tilbake i hovedstaden har dere resten av dagen til egen disposisjon. Overnatting i Ashgabat.

Dag 5 F/L/M
Etter frokost flyr dere til den nordlige byen Dashoguz i den Usbekisk-dominerte delen av landet. Her skal dere utforske den lokale basaren og få en smak av livet i denne byen som står i stor kontrast til den glamorøse hovedstaden. Dere besøker også Kunya-Urgench som var hovedstaden i Khorezm-regionen. Gamlebyen inneholder en rekke monumenter fra 1200- til 1500-tallet, inkludert en moske, festninger, mausoleer og en 60 meter høy minaret. Monumentene vitner om en enestående arkitektur og håndverk som senere hadde innflytelse i Iran, Afghanistan og India. Overnatting i Dashoguz på et lokalt hotell av enkel standard. Det er ikke mange alternativer i denne byen.

Dag 6 F/L
Dere flyr tilbake til Ashgabat og fortsetter opplevelsene der. Ahal-Teke-hestene regnes som himmelske og hellige dyr i Turkmenistan. Dere skal besøke en gård hvor dere vil får se hvorfor. Her vil dere også få muligheten til å ta en ridetur på en av de himmelske hestene hvis det kan friste.
Turen går videre til den bisarre underjordiske innsjøen Kow-Ata. Dette er en svoveloppvarmet innsjø som ligger ca. 100 meter under jorden. Her kan dere ta en svømmetur og utforske grotten. Lunsj på en lokal shashlik-restaurant hvor dere blir servert russisk grillmat. Etter lunsj besøker dere et par store moskeer; først moskeen Geok Deppe, bygget på stedet for en massakre på slutten av 1800-tallet som markerte begynnelsen av russisk dominans i regionen.
Deretter får vi se den enda større Gypjak-moskeen, bygget på stedet for det store jordskjelvet 1949 som ødela byen. Moskeen rommer også Turkmenbashi-mausoleum som vi også besøker.
Retur til sentrum hvor dere har resten av ettermiddagen og kvelden til egen disposisjon.  Overnatting i Ashgabat.

Dag 7 F/M
I dag har dere morgenen til egen disposisjon i Ashgabat hvor dere kan gjøre de siste innkjøpene eller bare rusle rundt og suge inn alle inntrykkene. Senere møtes dere for å ta taubanen opp til Kopet Dag-fjellene hvor dere vil få en fantastisk utsikt over byen. Vi fortsetter til utkanten av byen hvor dere vil få en ganske morsom og rar opplevelse, nemlig verdens største innendørs pariserhjul! Dagen avsluttes med en kveldstur i marmorbyen hvor det blir flere stopp hvor dere kan ta bilder av den opplyste byen, et imponerende syn!
Endelig er det tid for avskjedsmiddag og kanskje den siste kveld på «byen» hvis noen fremdeles har overskudd. Overnatting i Ashgabat.

Dag 8 F
Turen er avsluttet og dere blir kjørt til flyplassen for hjemreise til Norge.

Tilleggsprogram til Merv - bestilles i tillegg:

Dag 1 - Mary og Margush F
Dere blir hentet på hotellet og kjørt til flyplassen for fly til Mary, den nærmeste byen til oldtidsbyen Merv som ligger langs den gamle Silkeveien.
Dere starter med et besøk til Gonur-Deppe (Margush); en annen eldgammel by i dette området, med nydelige arkitektur. Tilbake til Mary City hvor dere kan utforske denne moderne byen, rusle gatelangs, besøke en av byens parker og kanskje ta en tur på en av de lokale barene.  Dere vil bli tatt vel imot av lokalbefolkningen. Overnatting i Mary.

Dag 2 – Oldtidsbyen Merv F
I dag besøker dere oldtidsbyen Merv som står på Unescos verdensarvliste.
Her får dere se rester av det som en gang var en av verdens største og vakreste byer. Det er nesten ikke til å tro: Gigantiske vegger og voller står midt i ørkenen ved siden av de imponerende ruinene av gamle bygninger som Sultan Sanjars grav, Jomfruens fort (Kyz Kala) og andre graver.
Tilbake til Mary om ettermiddagen for fly tilbake til Ashgabat. Flyet ankommer ved 20.00 – 21.00-tiden.

Inkludert

• Flyreise innenlands Ashgabat - Dashoguz – Ashgabat
• Overnatting i del av dobbeltrom med frokost på hotell med sentral beliggenhet.
• Engelsktalende reiseleder som følger med på turen.
• Lokale, engelsktalende guider
• Sightseeing i henhold til program men alle inngangspenger.
• Måltider i henhold til program: F=frokost, lunsj, M=middag

Ikke inkludert
• Fly t/r Norge
• Utgifter i forbindelse med visum til Turkmenistan
• Eventuelt tilleggsprogram
• Måltider som ikke er inkludert i programmet og drikke til maten
• Tips til guide og sjåfør
• Enkeltromstillegg
• Reise og avbestillingsforsikring.
• Tilleggsprogram Merv: fra kr. 6.195,-

Fakta

Internasjonal fellesreise Turkmenistan
8 dager
Engelstalende guide
Program og mange måltider inkludert

Reisemål: Ashgabat, Bokhurdag, Darvaza, Dashoguz, Konye-Urgench, Kow Ata, Kopet Dag-fjellene