Program

  • Dag 1

    Tidlig torsdag morgen møtes vi ved Oslo S, hvor eventyret starter. Første stopp kommer raskt, det er Wettre mikrobryggeri på Søndre Vettre gård i Asker. Rene charterturen tenker du kanskje, med øl før lunsj, men vi kan ikke besøke bryggeri uten å smake litt. Men først får vi en kort omvisning og lærer om hvordan de produserer øl for kommersielt salg, i tillegg til spesialøl for bedrifter, hoteller og restauranter. Øl henger tett sammen med norsk historie og kultur!

    Neste stopp er historiske Egge gård i Lier, hvor vi blir servert en annen gylden og frisk drikke. Du har kanskje sett de vakre eplejuicekartongene i butikken? Egge er en av de første gårdene som ble ryddet i Lier, man antar at selve gården er fra rundt år 0, men her har det bodd folk i over 6000 år før det, så det er ikke tvil om hvor gode dyrkingsforholdene er i området. Produksjonen her er imponerende og drives i dag av Marius Egge, 11. generasjon på gården. Vi blir med på omvisning hvor vi hører om metoder og teknikker. Du vil sannsynligvis bli overrasket over mye god drikke som kan produseres av epler, både med og uten promille. I 2005 ble Egge den første gårdsprodsenten som fikk produsere alkohol privat og siden da har de ikke sett seg tilbake. Vi smaker oss gjennom noen av de prisvinnende produktene.

    De fleste som skal sørover kjører gjerne E18, men vi tar av i Drammen og snirkler oss langs Fylkesvei 319 som følger Drammensfjorden tett. Vi skal nemlig spise lunsj på Fossekleiva kultursenter. Ingrid Mjelde Gran, 13. generasjon på gården Gran Søndre, ønsker oss velkommen i kafeen. Matfilosofien til Ingrid og hennes mann er at det skal være så lokalt, kortreist og hjemmelaget som mulig. Kornet de dyrker blir for eksempel brukt i eget bakeri. Ingrid fikk nylig tildelt Spisskammersprisen av Bygdekvinnelaget, en pris som går til en som gjør en spesiell innsats for å ivareta kvalitet, kultur og tradisjon i arbeid med mat og måltider i Vestfold. Vi blir servert en «Vestfold-buffet», selvfølgelig med råvarer fra lokale produsenter, og Ingrid forteller oss hvilke.

    Om du ikke har hørt om Bergerpledd, har du helt sikkert på ett eller annet tidspunkt vært pakket inn i et. Fossekleiva kultursenter og Berger museum holder til i gamle «Fossekleven Fabrik», en nedlagt tekstilfabrikk fra 1889, som i sin tid ble bygget og drevet av familien Jebsen på Berger. Her – midt mellom Svelvik og Sande, har det vært tekstilindustri fra 1879 og frem til 2003, hvor det var stor variasjon av tekstildesign og vevteknikker. Foruten tepper og pledd, ble det også levert stoffer til konfeksjons- og møbelindustrien. Vi får en omvisning i museet før ferden går videre sørover.

    Selv om vi er mette etter lunsjen, klarer vi helt sikkert en smaksprøve på neste stopp også. For hvor godt og spennende er det ikke med superlokale Hvasser asparges? Tre brødre har siden 2012 dyrket lokal, håndplukket asparges på sommerøya Hvasser, etter enda eldre metoder arvet av foregangsmann og mentor Per Gjertsen. Ingen planter er importert, men dyrket frem og plantet selv. På den måten unngår de sykdom og får sterk, sunn asparges som kun har vært her på Hvasser. Sesongen varer fra slutten av april til St. hans, og i løpet av denne tiden håndplukkes det tonnevis av lokal asparges. Og siden vi er midt i sesong skal vi selvfølgelig både se og smake herligheten. Vi blir med ut i åker'n rett og slett.

    Gode og mette av mat, drikke og opplevelser sjekker vi inn på Engø gård, og blir tatt med til våre deluxe-rom. Det var romantikeren Frithjof Pihl og hans søster Daisy som åpnet pensjonat på Engø i 1924, som er forgjengeren til dagens oppgraderte overnattingssted. Frithjofs engelske kone Babs tilførte stedet britisk sjarm og eleganse som henger igjen den dag i dag. Her kunne kjente og fremtredende personligheter fra utlandet og fra norsk samfunnsliv feriere fredelig og uforstyrret, beskyttet mot offentligheten av en sivilisert form for diskresjon. Engø gård ble del av De historiske Hotel og Spisesteder i 2009.

    Gode råvarer og den gode smak er utgangspunktet når middag serveres litt senere.

  • Dag 2

    Det serveres deilig frokost basert på lokale råvarer før vi tar med oss bagasjen ned til havna hvor båten venter. Vi skal ut på et lite privat minicruise, mellom holmer og skjær i den vakre skjærgården, og krysser over til Østfold-siden. Vi ser an rute etter været. Få kjenner vel farvannet og historien fra området bedre enn kaptein Arne Osmundsvaag, så det er bare å glede seg til en minnerik overfart. Vel på land igjen etter et par timer, venter buss som tar oss videre til nye opplevelser på Østfold-siden.

    Vi håper den friske sjøluften har gjort deg litt sulten igjen, for nå er det klart for en 3-retters kulinarisk reise på St Peters restaurant på Gressvik. Michal og Tatiana etablerte St Peter’s Restaurant i 2019 med lidenskap og kjærlighet til gastronomi, for St Peter er beskytteren av alle mennesker knyttet til matproduksjon. Michal og Tatianas matfilosofi er enkel og tydelig – kortreist i sesong er det aller beste når det gjelder kvalitet og smak. De har et nært samarbeid med flere matprodusenter i området, og de aller fleste rettene som serveres er 100% lokalbasert og hjemmelaget.

    På veien nordover etter lunsj besøker vi en av de stolte produsentene. Rygge Meieri er et lite nystartet meieri som fører meierihistorien videre i de gamle tradisjonsrike lokalene ved Rygge stasjon. Meieriet ble opprinnelig etablert i 1879 og var i aktiv drift frem til 1947. Det var først i 2020 et nytt eventyr startet, da det igjen ble liv i de ærverdige lokalene og lokale meieritradisjonene. Her ystes norske spesialoster for hånd og yoghurt lages på tradisjonsrik metode. Deres Bjølsund Brie vant forresten gull i NM 2021!

    Vår innholdsrike rundtur avrundes på vakre Ramme gård i Hvitsten. Fra de første menneskene kom til Ramme i steinalderen, har fjorden og naturlandskapet dannet grunnlag for livsførsel og næring. Hvitsten ble etter hvert et rekreasjonssted for besøkende fra Kristiania, og flere kjente kunstnere oppsøkte og bosatte seg her om sommeren. Edvard Munch bodde og arbeidet på Nedre Ramme i en årrekke fra 1910, og malte flere av sine storslåtte verk her. Vi blir med på en historisk reise gjennom kulturlandskapet til Øvre og Nedre Ramme. Til fots gjennom den magiske Havlystparken og ned til strandeiendommen der Edvard Munch arbeidet med dekorasjonene til Universitetets aula. Vandringen går utendørs i noe ulendt terreng.
    På Ramme gård står helhet og bærekraft sentralt. Gården er drevet økologisk siden 1986, og all matproduksjon foregår uten bruk av giftige sprøytemidler og kunstgjødsel. Vårt siste felles måltid på denne reisen er en 2-retters middag basert på sesongens råvarer.

    For dem som ønsker å holde på sommer-ved-fjorden-opplevelsen og utsette hjemreisen litt har vi holdt av noen av de 42 omhyggelige innredede rommene på eventyrlige Ramme Fjordhotell. Ellers er det transport tilbake til Oslo S, ankomst ca. kl. 20.00