Reiseleder møter på Oslo S og vi tar toget til Hamar. Vi får en enkel frokost servert på toget.
Etter en drøy time er vi framme og første stopp er Domkirkeodden. De som gikk til messe i katedralen i Hamarkaupangen i middelalderen ble møtt av gregoriansk sang og vi får formidlet historien og fortellingene fra middelalderen gjennom de samme sangene. Domkirkeodden har trolig landets største offentlige kokeboksamling med godt og vel 5500 kokebøker! Kokebøker forteller ikke bare om hvordan man kan lage mat, men er en viktig kulturhistorisk kilde til den tiden de ble skrevet. Her finner vi også en av landets største urtehager, med rundt 400 vekster, mange av dem ble dyrket i klosteret sin tid. Urtene var datidens apotek, og munkene hadde stor kunnskap om de ulike plantene.
Turen går videre gjennom det vakre og åpne kulturlandskapet, langs små og store gårder med Mjøsa som perfekt bakgrunn. Vi skal til Atlungstad Brenneri som byr på en liten omvisning og lunsj. Vi får også smake noe fra deres produksjon. Fra Atlungstad strand er det muligheter for å kjøle seg ned med et lite Mjøsbad, for de som lar seg friste til det. I juni ble Atlungstad Brenneri en av vinnerne i European Heritage Award/Europa Nostra Award. Prisene går til Europas beste restaurerings- og bevaringsprosjekter og andre fremragende prestasjoner innenfor kulturminnebevaring. I år fikk 30 prosjekter fra 18 land priser, og det ble delt ut priser i fem kategorier. Atlungstad Brenneri ble hedret i klassen for «Bevaring og tilpasset gjenbruk» og vant den anerkjente, internasjonale prisen for arbeidet med å ta vare på og gjenoppbygge brenneriet, ta det i bruk på nye måter og tilgjengeliggjøre stedet, historien og kunnskapen for allmenheten.
Så tar vi turen innom Louise på Fredheim gårdsutsalg. Fredheim Gård har vært i familien siden 1939 og her får du kjøpt grønnsaker, egg, saft, gele, sjokolade, kjeks, ost og mange andre spennende matvarer.
Så til vakre Bryhni Søndre hvor vi skal overnatte i den nyrestaurerte kårboligen fra 1760. Gården er tildelt Olavsrosa fra Norsk Kulturarv, som den eneste i Stange kommune. Her på gården fokuseres det på sesongbaserte ingredienser og mat laget fra bunnen. Det er bare å glede seg til middag. For en dag!
F/L/M