Skip to main content
Image: Svein-Erik Knoff Foto Knoff

Kulinarisk langhelg i Trøndelag

Historisk matvandring i Trondheim

Opplev Norges kulinariske hovedstad Trondheim og Stjørdalsføret med sine mange lokale matprodusenter, sammen med oss! Med verdens beste sjømat fra isklar fjord, kjøtt og vilt fra ruvende fjellområder og duggfriske grønnsaker fra landområdene er Trøndelag hele Norges spiskammer. Vi skal på historisk matvandring i Trondheim, så videre til Stjørdalsføret for å møte de kreative og dyktige menneskene som driver de flotte gårdene i området. Det blir også en tur til sjokoladefabrikken i lykkelandet Selbu...

Opplevelsen kan bestilles av private grupper. Ta kontakt for mer informasjon!

Søk

Program

 • Dag 1

  Vi møtes om formiddagen for byK™ sin egenproduserte historiske matvandring i Trondheim. Denne vandringen går blant annet gjennom byens sjarmerende veiter, som på norrønt betyr grøft og i middelalderen ble brukt som navn på bakgater og smug. Vi stopper ved ærverdige Stiftsgården, vi rusler gjennom gatene i det gamle arbeiderstrøket Bakklandet, opplever Nidelven og Den Gamle Bybro. Selvfølgelig stopper vi ved den storslåtte Nidarosdomen og Erkebispegården – og underveis vil vår kunnskapsrike og entusiastiske guide la oss smake på deilige, lokale delikatesser. Etter vandringen blir det tid på egen hånd før felles middag om kvelden.

  L/M

 • Dag 2

  Utsjekk etter frokost og vi skal ut av storbyen til mer landlige omgivelser i Stjørdalsføret. Stjørdalsføret, som ligger en halvtimes kjøretur nord for Trondheim, kommer kanskje litt i skyggen av flere mer kjente lokalmatdestinasjoner, men her ligger det skjulte matskatter som perler på en snor som virkelig er verdt et besøk. Her møter vi engasjerte lokalmatprodusenter som har gått sammen i et regionsamarbeid under navnet «Auk».

  På Kilnes gård møter vi Karoline og Odd Magne Storflor. Gården har tradisjonell drift med melk, kjøtt, korn og skog. Vi får omvisning i melkebua, presentasjon av nye meieriprodukter, nystekte vafler i vaffelkarusell og kaffe på buret. Og ikke minst får vi høre deres historie. Vi skal også til Øfsti Vestre der vi får en omvisning og besøk i Oddrun Øfsti Brandsæter sitt atelié med utstilling av egne malerier. Vi får også hilse på gårdens mohairgeiter og lære litt om deres ull.

  Vi overnatter på Ersgard og vertskapet, Grete Sørebø og Stein Sakshaug bruker det meste av tiden sin på Ersgard når de ikke er ute i konsulentoppdrag, styreverv eller andre oppdrag. Grete er sentral i «Auk» og har mye kunnskap og stor fortellerglede.

  Måltidene er det viktige på Ersgard. Råvarene kommer fra produsentene i Auk eller så kortreist som mulig. Til lunsj blir vi med og topper egen pizza som vi steker i den fantastiske vedovnen på gården. Grønnsakene som serveres til middag blir vi med og henter på nabogården Ydsti. På denne tiden bugner det av bær og grønnsaker på denne gården.

  Etter lunsj besøker vi Marit Lianes og Arne Stene på Øfsti Gård. Gården er opptatt av å ta vare på lokale, historiske husdyrraser og har grå trøndersau og trønderfe som pleier kulturlandskapet rundt gården. Vi får en rundtur på gården, og serveres en kaffekopp og noe søtt/spekesnacks i gårdskaféen. Og selvfølgelig titter vi inn i den flotte Stabbursbutikken med både skinn, ull/garn, mat og landlige interiørgaver. Hvis været tillater det spaserer vi to kilometer i flott kulturlandskap tilbake til Ersgard hvor vi etter hvert har gjestebudmiddag i Storstuggu.

  F/L/M

 • Dag 3

  Revelje på tunet, og det serveres kaffe/te og litt kjeks før en herlig morgentur langs Stjørdalselva på vei til Eidum Gårdsbakeri. Gründer og baker Solvår disker opp med frokostbuffet med nystekte godsaker fra bakeriet. Etter deilig frokost blir vi hentet med buss, plukker opp bagasjen og tar farvel med Grete og Stein på Ersgard.

  Så går turen gjennom frodig kulturlandskap på vei til lykkelandet Selbu, og til sjokoladefabrikken Jentene på tunet. Gründer Iris Martinsen Aune og hennes jenter, sammen med forretningsutvikler Eivind Aune har hatt stor suksess med sin sjokolade. De har nettopp investert millionbeløp i ny fabrikk og vi får høre hvordan eventyret begynte. Det var deres Nordlys-sjokolade Erna Solberg hadde med seg som gave på statsbesøk i Japan. Og selvfølgelig blir det sjokoladesmaking, muligheter for å handle, og enkel lunsj i kaféen før avreise mot Trondheim.

  F/L

  Reisens program er avsluttet, og du har nå flere valg. Ønsker du å reise hjem med tog, båt eller fly er det bare å gi beskjed, så hjelper vi deg med bestilling av billetter. Spør oss om mer informasjon!