Flere av produsentene vi drar innom har mottatt opptil flere priser for sine produkter og initiativ, og du vil kanskje kjenne igjen noen av disse fra butikkhyllene. Vi garanterer mange smaksprøver og minnerike matopplevelser underveis. Spennende kultur og arkitektur blir det også, med stopp på innovative Kistefoss med The Twist som den store attraksjonen. Vi får en privat omvisning på museet, så selv om du kanskje har vært her før, vil det garantert være mye nytt å få med seg.
• Alkoholholdig drikke, bortsett fra ett glass aperitiff
• Enkeltrom, på forespørsel,-
• Reiseforsikring
• Avbestillingsbeskyttelse
Når vi skriver kortreist, så tuller vi ikke: Første reiseetappe går fra Oslo S til Sinsen. Her finner vi produksjonslokalet til Metervare, som lager håndverkspølser og andre produkter av norske råvarer, midt i Oslo. Du har kanskje sett de kule navnene i butikken, som Sinsenkrysset, Ring1 og Lambertseter, for å nevne noen. Vi får selvsagt smake på noen av godbitene.
Så setter vi kursen mot Ringerike. Raskere enn vi aner er vi på Røyse, en solrik halvøy i Tyrifjorden, i Hole kommune. På Røyse er det gode vekstvilkår, så her trives bær, frukt og folk veldig godt. Røyse Bærpresseri ble etablert av glade bønder fra Røyse og omegn, som har gått sammen om råvareproduksjon og videreforedling i eget presseri og tapperi. Her presses råvarer som solbær, rabarbra, eple, rips, stikkelsbær, jordbær og kirsebær, og ut kommer drikke som er helt fri for tilsetningsstoffer. I 2019 fikk de prisen Årets Matspire, og i 2020 vant solbærsaften deres Årets drikk i Det norske måltid. Vi får møte noen av folkene bak produktene, og høre mer om produksjonen av saft, juice og friske geleer.
Kort vei fra Røyse ligger ASK gård vakkert til oppe i lia, i utkanten av Nordmarka med utsikt over Randsfjorden. Gården nevnes allerede i år 1400 i Biskop Eysteins jordebok over geistlige gods, og gården har tidligere fungert som pensjonat for velstående borgere fra hovedstaden som ønsket å nyte den vakre utsikten og skogens ro. Nærheten til naturen er kanskje noe av grunnen til at dyrene trives så godt. Her går dyrene inn og ut som de vil, og spiser økologisk gress fra egne jorder. På våren åpnes grinden til sommerbeitet, slik at dyrene kan gå rett ut i landskapet og inn i Krokskogen.
En lidenskapelig interesse for mat og savnet etter større økologisk mangfold i butikkene førte til at Anne Marte og Kristoffer Evangvar i 2013 startet foredling av råvarer på gården. Det 22 kvadratmeter store stabburet er nå byttet ut med 160 kvadratmeter pølsemakeri. Vi er så heldige å få komme inn på tunet på gården, og høre mer om deres historie, som er ganske så utrolig. Og ikke nok med det – det dekkes til lunsj og vi får servert deilige hjemmelagde pølser. Bare å glede seg!
Gode og mette kjører vi den korte veien bort til Thorbjørnrud Hotel på Jevnaker og sjekker inn. Hovedhuset har blant annet vært direktørboligen til Hadeland Glassverk, men gården som hotellet er bygget på har en lang og allsidig historie – og kan spores tilbake til 1300-tallet. I hotellfløyen hvor vi skal bo er det et mer moderne uttrykk, men ikke tro at dette er et helt vanlig overnattingssted. På Thorbjørnrud tar de begrepet ”å lage mat” helt bokstavelig, det vil si at de har mer enn 3 mål med kjøkkenhage utenfor hotellet og dyrker blant annet malt til 100% egenprodusert øl.
Vi tar en liten spasertur bort til Jevnaker sentrum hvor vi b.l.a finner Storgata delikatesse. Dette er en artig liten butikk med godt utvalg i kortreiste varer fra spennende produsenter. Om du heller ønsker å nyte hagen på hotellet, eller ta deg et bad i Randsfjorden er det selvfølgelig helt i orden.
Vi møtes igjen litt senere til et lite glass vin før vi skal på pizzakurs, en morsom og sosial aktivitet som glir over til å bli kveldens middag.
Etter en deilig frokost sjekker vi ut og kjører til Kistefos Museum. Bygd på det tidligere fabrikkområdet til Kistefos Træsliperi AS er det i dag en imponerende skulpturpark med 49 skulpturer, to kunstgallerier med skiftende utstillinger, samt et industrimuseum. Når natur, industri og kunst kombineres på dette viset blir det en mektig og tankevekkende opplevelse. Vi får privat omvisning på museet hvor vi selvfølgelig får oppleve det fantastiske byggverket «The Twist».
Frisk luft og kulturelle inntrykk skjerper apetitten, som ikke blir mindre av et stopp på Øvre Kjekshus. Maten her er mer “ureist” enn kortreist, for alt som serveres av skinker, kjøtt, pateer og spekepølser er laget på kjøtt fra dyrene som lever her og beiter fritt i utmarka rundt gården hele sommeren. Her møter vi Olav Lie-Nilsen som tar oss med på omvisning. Som tidligere eier av Thorbjørnrud Hotell utviklet han lokalmatkonseptet og satte en standard som mangler sidestykke i både norsk og internasjonal målestokk. I 2021 flyttet han fokus og hovedsetet for lokalmatprosjektet sitt til Øvre Kjekshus Gård, hvor Olav ønsker å invitere til de viktige samtalene rundt mat og måltidskultur, landbruk, bærekraft og dyrevelferd. Hva slags mat ønsker vi å spise og hva slags dyrehold og kulturlandskap ønsker vi oss? Store og viktige spørsmål vi kan filosofere rundt mens vi nyter en velsmakende lunsj på gården.
Fulle av ny kunnskap og matopplevelser reiser vi den korte veien tilbake til Oslo. Takk for turen!