Tidlig torsdag morgen møtes vi ved Oslo S, hvor eventyret starter. Første stopp kommer raskt, det er Wettre mikrobryggeri på Søndre Vettre gård i Asker. Rene charterturen tenker du kanskje, med øl før lunsj, men vi kan ikke besøke bryggeri uten å smake litt. Men først får vi en kort omvisning og lærer om hvordan de produserer øl for kommersielt salg, i tillegg til spesialøl for bedrifter, hoteller og restauranter. Øl henger tett sammen med norsk historie og kultur!
Neste stopp er historiske Egge gård i Lier, hvor vi blir servert en annen gylden og frisk drikke. Du har kanskje sett de vakre eplejuicekartongene i butikken? Egge er en av de første gårdene som ble ryddet i Lier, man antar at selve gården er fra rundt år 0, men her har det bodd folk i over 6000 år før det, så det er ikke tvil om hvor gode dyrkingsforholdene er i området. Produksjonen her er imponerende og drives i dag av Marius Egge, 11. generasjon på gården. Vi blir med på omvisning hvor vi hører om metoder og teknikker. Du vil sannsynligvis bli overrasket over mye god drikke som kan produseres av epler, både med og uten promille. I 2005 ble Egge den første gårdsprodsenten som fikk produsere alkohol privat og siden da har de ikke sett seg tilbake. Vi smaker oss gjennom noen av de prisvinnende produktene.
De fleste som skal sørover kjører gjerne E18, men vi tar av i Drammen og snirkler oss langs Fylkesvei 319 som følger Drammensfjorden tett. Vi skal nemlig spise lunsj på Fossekleiva kultursenter. Ingrid Mjelde Gran, 13. generasjon på gården Gran Søndre, ønsker oss velkommen i kafeen. Matfilosofien til Ingrid og hennes mann er at det skal være så lokalt, kortreist og hjemmelaget som mulig. Kornet de dyrker blir for eksempel brukt i eget bakeri. Ingrid fikk nylig tildelt Spisskammersprisen av Bygdekvinnelaget, en pris som går til en som gjør en spesiell innsats for å ivareta kvalitet, kultur og tradisjon i arbeid med mat og måltider i Vestfold. Vi blir servert en «Vestfold-buffet», selvfølgelig med råvarer fra lokale produsenter, og Ingrid forteller oss hvilke.
Om du ikke har hørt om Bergerpledd, har du helt sikkert på ett eller annet tidspunkt vært pakket inn i et. Fossekleiva kultursenter og Berger museum holder til i gamle «Fossekleven Fabrik», en nedlagt tekstilfabrikk fra 1889, som i sin tid ble bygget og drevet av familien Jebsen på Berger. Her – midt mellom Svelvik og Sande, har det vært tekstilindustri fra 1879 og frem til 2003, hvor det var stor variasjon av tekstildesign og vevteknikker. Foruten tepper og pledd, ble det også levert stoffer til konfeksjons- og møbelindustrien. Vi får en omvisning i museet før ferden går videre sørover.
Selv om vi er mette etter lunsjen, klarer vi helt sikkert en smaksprøve på neste stopp også. For hvor godt og spennende er det ikke med superlokale Hvasser asparges? Tre brødre har siden 2012 dyrket lokal, håndplukket asparges på sommerøya Hvasser, etter enda eldre metoder arvet av foregangsmann og mentor Per Gjertsen. Ingen planter er importert, men dyrket frem og plantet selv. På den måten unngår de sykdom og får sterk, sunn asparges som kun har vært her på Hvasser. Sesongen varer fra slutten av april til St. hans, og i løpet av denne tiden håndplukkes det tonnevis av lokal asparges. Og siden vi er midt i sesong skal vi selvfølgelig både se og smake herligheten. Vi blir med ut i åker'n rett og slett.
Gode og mette av mat, drikke og opplevelser sjekker vi inn på Engø gård, og blir tatt med til våre deluxe-rom. Det var romantikeren Frithjof Pihl og hans søster Daisy som åpnet pensjonat på Engø i 1924, som er forgjengeren til dagens oppgraderte overnattingssted. Frithjofs engelske kone Babs tilførte stedet britisk sjarm og eleganse som henger igjen den dag i dag. Her kunne kjente og fremtredende personligheter fra utlandet og fra norsk samfunnsliv feriere fredelig og uforstyrret, beskyttet mot offentligheten av en sivilisert form for diskresjon. Engø gård ble del av De historiske Hotel og Spisesteder i 2009.
Gode råvarer og den gode smak er utgangspunktet når middag serveres litt senere.