Skip to main content
Image: Hamarregionen

Mjøsas perler

Bli med på en smakfull og opplevelsesrik reise gjennom landets frodigste jordbruksområder. Her besøker vi noen av de flotteste gårdene på begge sider av Mjøsa, får med oss historiske og kulturelle høydepunkter og sammen kan nyte noe av den beste maten og drikken Norge produserer.

På denne turen kommer vi tett på; vi sykler gjennom Stange, blir kjent med vertskapet på storgårder, får servert lunsj på stabburet og kaffe i finstuen, og besøker store og små severdigheter, som spenner mellom den lokale fiskebutikken og Domkirkeodden på Hamar. Og alt gjør vi sammen med vår dyktige og lokalkjente guide. Vi er kanskje ikke helt i Toscana som området ofte sammenlignes med, men vi kompenserer med vinkurs, italiensk matkurs og vakkert landskap som ikke står tilbake for sørlige Europa!

Programmet kan bestilles av private grupper. Kontakt oss for mer informasjon.

Søk

Program

 • Dag 1

  Vi tar toget fra Oslo S. og møter vår guide ved ankomst på Stange togstasjon. Her kaster vi oss rett på sykkelen. Bagasjen blir fraktet med bil til overnattingsstedet, mens vi tar en lett og hyggelig sykkeltur gjennom Stange Vestbygd. Første stopp er vakre Røhne Nedre, en aktiv gård med korn og oljevekster på jordene og kyllinger i kyllinghuset. I tillegg har de salmakerverksted og eget ølbryggeri. Etter en omvisningen på gården forvandles vertinnen Karoline til keiserinne Josephine og gir oss historien til det fantastiske Napoleon-rommet. Dugurd og kaffe serveres så i den hyggelige stua fra 1600-tallet.

  Turen går videre med sykkel gjennom det vakre og åpne kulturlandskapet, langs små og store gårder med Mjøsa som perfekt bakgrunn. Det blir det en kort sykkeltur til Atlungstad Brenneri som byr på “en opplevelse du ikke glemmer” og selvsagt blir det testing av produktene og lunsj. Fra Atlungstad strand er det muligheter for å kjøle seg ned med et lite Mjøsbad, for de som lar seg friste til det!

  Vi sykler videre og tar turen innom Fredheim gårdsutsalg. Fredheim Gård har vært i familien siden 1939 og her får du kjøpt grønnsaker, egg, saft, gele, sjokolade, kjeks, ost og mange andre spennende matvarer. Vi smaker på noen av produktene før vi igjen setter oss på sykkelsetet for den siste etappen og sykler til Bryhni Søndre hvor vi skal overnatte i den nyrestaurerte kårboligen fra 1760. Gården er tildelt Olavsrosa fra Norsk Kulturarv, som den eneste i Stange kommune. Til middag blir vi av vertskapet servert småretter fra kjøkkenet i kombinasjon med et vinkurs. For en dag!

  L/M

 • Dag 2

  Frokost på vakre Bryhni Søndre før vi skal på italiensk matkurs. Kokken vil presentere menyen og forklare litt før vi alle sammen bretter opp ermene og setter i gang med kokkeleringen. Vi lager fire spennende, italienske retter og dessert blir det selvfølgelig på toppen av det hele!

  Gode og mette av selvlaget mat kjører vi buss til Hamar og vårt hotell i sentrum av byen. Resten av ettermiddagen blir det tid til å rusle rundt i Hamar på egen hånd før vi møtes om kvelden til felles middag på en lokal restaurant.

  F/L/M

 • Dag 3

  Frokost på hotellet. Sammen med den lokale guiden tar vi først turen til Kirsten Flagstad-museet. Som internasjonal operastjerne var Kirsten Flagstad mesteparten av sitt liv på reise, men Hamar var hennes fødeby. I et intervju i 1958 uttalte hun: "Jeg sier alltid at jeg er fra Hamar - jeg er så stolt av det, jeg føler fremdeles slik at Hamar er min by!" Det er også her i huset hvor hun ble født at museet har etablert seg.

  Vi rusler videre på den nydelige strandpromenaden langs Mjøsa og ut til Domkirkeodden. De som gikk til messe i katedralen i Hamarkaupangen i middelalderen ble møtt av gregoriansk sang og vi får formidlet historien og fortellingene fra middelalderen gjennom sangene. Domkirkeodden har trolig landets største offentlige kokeboksamling med godt og vel 5500 kokebøker! Kokebøker forteller ikke bare om hvordan man kan lage mat, men er en viktig kulturhistorisk kilde til den tiden de ble skrevet. Her finner vi også en av landets største urtehager, med rundt 400 vekster, mange av dem ble dyrket i klosteret sin tid. Urtene var datidens apotek, og munkene hadde stor kunnskap om de ulike plantene.

  Vel tilbake i Hamar sentrum tar vi turen innom en av landets beste fiskebutikker. Butikkens filosofi som de selv beskriver det er “å gi kundene gode matopplevelser”. Dette betyr kvalitet både i råvarer, kundebehandling og veiledning. Det blir og et besøk på det lokale matkvartalet. Vi spiser deilig lunsj underveis og får noe tid på egen hånd til å rusle rundt i Hamar. På kvelden møtes vi på nytt til felles middag.

  F/L/M

 • Dag 4

  I dag skal vi igjen smake oss gjennom lokal mat på staselige Mjøsgårder. Etter frokost blir vi hentet på hotellet og kjørt til storgården Simenstad. Her møter vi vertinnen Brit og hun byr på smaker fra den flotte kjøkkenhagen og bakst fra bakerovnen i bryggerhuset. Simenstad byr på ekte opplevelser, nærhet og matgleder med velsmakende, frisk og fargerik mat fra gården. Fra Simenstad kjører vi så til Sveinhaug Gård som ligger vakkert til like ved Ringsaker kirke. Vertskapet her vil ta oss med på en hagehistorisk vandring i det nyrestaurerte hageanlegget fra 1850, og det blir mulighet for å handle grønnsaker fra markedshagen. Herfra går turen over Mjøsbrua og til den andre siden av Mjøsa. Broen er 1420 meter lang og nordover ser vi mot landets grønne fagskole, Vea. Vel over brua svinger vi inn på lokalveien mot Biri, og herfra kan vi se ned på Kremmerodden, en idyllisk eiendom helt nede i Mjøskanten. Dette var Biris første butikk – Petersborg landhandleri ble etablert i 1754.

  Oppe i lia overfor Biri Sentrum troner herskapelige Sigstad gård. Vertinnen Julie tar oss imot og serverer smakebiter med utgangspunkt i lykkelige, frittgående utegriser, kjøkkenhagen og eget korn. Det blir også mulighet til å handle med seg gårdens lokalproduserte kjøtt. Fra Sigstad kjører vi til Stokke Nedre. Gården ligger vakkert til ved Mjøsas bredder, og her får vi servert smaker fra dagens menys. Mette på fantastisk mat, drikke og opplevelser blir vi kjørt til Gjøvik togstasjon for toget hjem.

  F/L/M