Skip to main content

På eventyr langs Dovrebanen

Bli med på togloffing og opplev Norge fra innsiden! Det er 100 år siden Dovrebanen sto ferdig i sin helhet, og vi kunne ta toget mellom Oslo og Trondheim i ett strekk. Du har kanskje tatt denne togturen selv, eller deler av den? Kanskje har du kjørt langs strekningen med egen bil, på vei til hytta, for å besøke familie eller venner, men uten å stoppe annet for boller og bensin. Enten fordi du ikke helt vet hva det er å gjøre underveis, eller fordi vi mennesker som regel vil fortest mulig fram til dit vi skal. På denne reisen er det selve reisen som er opplevelsen. Vi tar oss tid til å stoppe på utvalgte stasjoner for virkelig å oppleve og utforske det særegne, lokale og unike ved disse stedene. Gårdshotell, pølsemakerkurs, moskussafari, hagevandring, bare for å nevne noe. Alt er lagt til rette med togbilletter, måltider, sightseeing, overnatting og transport, så alt du trenger å gjøre er å melde deg på vårt togeventyr og pakke. Vi lover deg en garantert innholdsrik tur!

Foto: SJ

Søk

Program

  • Dag 1

    Avreise fra Oslo S, og turen er i gang! Etter bare litt over en time på toget gjør vi vårt første stopp på Hamar, hvor vi blir møtt med kaffe og noe å bite i på turistkontoret, og vi hilser på vår lokale guide som skal være med oss de neste timene. Så rusler vi på den nydelige strandpromenaden langs Mjøsa og ut til Domkirkeodden (ca to kilometer). De som gikk til messe i katedralen i Hamarkaupangen i middelalderen ble møtt av gregoriansk sang og vi får formidlet historien og fortellingene fra middelalderen gjennom de samme sangene. Domkirkeodden er mer enn ruiner, her finnes trolig landets største offentlige kokeboksamling med godt og vel 5500 kokebøker. De forteller ikke bare om hvordan man lager mat, men er en viktig kulturhistorisk kilde til den tiden de ble skrevet. Her finner vi også en av landets største urtehager, med rundt 400 vekster, mange av dem ble dyrket i klosteret sin tid. Urtene var datidens apotek, og munkene hadde stor kunnskap om de ulike plantene. Vel tilbake i Hamar sentrum tar vi turen innom en av landets beste fiskebutikker. Butikkens filosofi som de selv beskriver det er “å gi kundene gode matopplevelser”. Dette betyr kvalitet både i råvarer, kundebehandling og veiledning.

    Etter lunsj plukker vi opp bagasjen og triller kofferten tilbake til jernbanestasjonen og reiser videre med toget langs Mjøsa og nordover inn i Gudbrandsdalen, til vårt neste stopp Ringebu!

    Ringebu ble grunnlagt som handelssentrum i 1899 og blir ofte kalt Norges minste by. Vi blir kjørt til Sygard Grytting, et av Norges vakreste og best bevarte gårdshotell, for det er her vi skal tilbringe natten. Vertskapet Stig og Hilde Grytting er 16. generasjon drivere, og sørger for å videreføre gårdshotellets 700 års historie. Maten vi får servert har røtter i lokale tradisjoner og spesialiteter, og er selvfølgelig laget av kortreiste råvarer. Det blir en minnerik aften.

  • Dag 2

    Vi starter med deilig gårdsfrokost, før Stig gir oss en innføring i gårdens mange hundreårige historie, som inneholder alt fra kongelige og pilegrimer, arkitektur og gårdsliv, og ikke minst den rike slektshistorien. Så går turen til Ringebu og et lite pølsemakerkurs! Slakterforretningen holder til midt i Ringebu sentrum og er den eneste spesialiserte slakterforretningen i Gudbrandsdalen. De tilbyr alt innen kjøtt, slakt, pålegg og spekemat som de selv produserer med råvarer fra lokale bønder. I tillegg har de et bredt utvalg av lokalprodusert syltetøy, honning, oster, flatbrød og mye mer. Men vi er her altså for pølsene, som vi skal lage og smaksette helt selv, dette blir gøy. Så dagens lunsj sier seg selv, det blir pølsemat. Ønsker du ikke å delta på selve kurset er det helt i orden. Lunsj på alle blir det uansett.

    For ikke å bli alt for dovne etter maten setter vi oss på sykkelsetet og sykler med el-sykkel langs Panoramaveien til Ringebu Stavkirke og Prestegard. Vi kan ordne transport til de som ikke ønsker å sykle. Ringebu Stavkirke ble bygget i ca. 1220 og er den største av Norges til sammen 28 stavkirker. Rett ved finner vi Ringebu Prestegard, en kulturperle med hele 12 mål velstelt hage og tun, bestående av ulike områder, platåer og bedd, hvor det bugner av historiske vekster. Dette er virkelig en opplevelse for sansene, for hvilke av de 150 rosesortene dufter best? Og kan vi navnet på alle de 18 bærtypene de har her? På Prestegarden selges produkter fra vekstene i hagen, og det er kunstgalleri i de gamle, restaurerte bygningene her. I 2020 åpnet en egen utstilling basert på Lars Mytting sin roman «Søsterklokkene», som er basert på sagnet rundt Ringebu og stavkirken.

    Vi kjører tilbake til gårdshotellet hvor vi kan slappe av og ha litt tid på egen hånd. Har du lyst til å utforske området vil du oppleve at jordet nedenfor gården ikke består av en flokk beitende sauer som forventet, men 21 langstrakte, grasiøse kropper støpt i bronse, som skuer utover Gudbrandsdalslågen. Dette er kunstverket «Flokk» av Gitte Dæhlin.

    I kveld blir det middag på en trivelig, lokal restaurant midt i Ringebu sentrum.

  • Dag 3

    Frokost, før vi sier farvel til vertskapet på gården og blir kjørt til Vinstra skysstasjon. Toget tar oss videre, forbi Otta og Dombås, til Dovrefjell. Vi kommer først til Hjerkinn, som er det høyeste punktet langs Dovrebanen, 1.017 moh., men vi skal av på neste stasjon, Kongsvoll. Dette blir utgangspunktet for en unik naturopplevelse i Dovrefjell nasjonalpark. Vi skal nemlig på moskussafari. Nasjonalparken ligger på begge sider av E6, fra Hjerkinn til Oppdal. Vi vandrer i forholdsvis lett terreng (litt bratt det første stykket opp «Svettlia») og nyter naturen og utsikten mot blant annet Snøhetta og Knutshø. Kanskje er vi så heldige at vi får se moskus? Det er nemlig her Norges eneste norske moskusstamme holder til. Vår erfarne guide forteller oss om moskusens historie, men også om andre dyr som villrein, jerv, fjellrev og smågnagere som lever i området. Vi nyter vår medbrakte lunsjpakke underveis.

    Vi går tilbake til historiske Kongsvold Fjeldstue, hvor vi skal tilbringe natten. Allerede på 1100-tallet ble det etablert sælehus, for oss bedre kjent som selvbetjeningshytter, på fjellovergangene. Dette ble gjort for å gjøre turen over fjellet tryggere for reisende. Sælehusene ble senere utviklet til fjellstuer og Kongsvold fikk status som fjellstue i 1670. Navnet Kongsvold ble gitt av Fredrik lV i 1704 da han besøkte stedet på sin kroningsferd mot Nidaros. Resten av stedets historie får vi høre mer om før vi setter oss til bords og nyter en deilig treretters middag.

    For dem som ikke ønsker å være med på moskussafari er det mulig å tilbringe tiden på Kongsvold Fjeldstue. Det er mange fine turmuligheter i området – eller du kan sitte i en av salongene eller ute på tunet og nyte en kopp kaffe, et glass vin eller kanskje du har med deg en god bok du vil lese litt i.

  • Dag 4

    Etter frokost får vi en guidet omvisning i den botaniske fjellhagen som ligger på området. Helt siden 1700-tallet har hagen vært et yndet sted å besøke for botanikere. Hagen er den eneste i sitt slag i Skandinavia og her finner vi de vanligste plantene fra fjellet i Sør-Norge. I tillegg er det en del mindre vanlige planter og noen som særlig kjennetegner den rike floraen på Dovrefjell. I alt er det ca. 300 arter i hagen, samt mange typer mose og lav. Det er den kalkholdige og mineralrike grunnen i dette området som gjør plantelivet så unikt akkurat her.

    Toget går så videre til Trondheim. Underveis spiser vi vår medbrakte matpakke. Ved ankomst er det bare en kort spasertur til hotellet. Innsjekk og resten av ettermiddagen og kvelden på egen hånd. Spør gjerne reiseleder om restauranttips.

  • Dag 5

    Etter frokost er reisens program slutt. Du velger selv om du vil reise hjem (kontakt oss for billetter) eller være med videre på vårt spennende tilleggsprogram.